Negatív kalóriás ételek – a fogyókúra tippek nagyágyúi

Miről lesz szó?

Megtetszett a cím? Tényleg elég figyelemfelkeltő… Pedig mekkora ferdítés!

Azokat az ételeket szokás negatív kalóriásnak becézni, amelyek megemésztése elméletileg több kalóriát éget el, mint amennyit a szervezetbe juttat. Közéjük sorolják pl. a brokkolit, a cukkinit, a grapefruitot, az almát, az epret vagy éppen a céklát.

Korábban már beszéltünk arról, hogy egyáltalán miért nem elég az, ha valaki önsanyargató diétákba és szigorú edzéstervekbe kezd a fogyás érdekében. Most arról fogunk szót ejteni, hogy a különböző fogyókúra tippek miért állítják váltig, hogy bizonyos ételek minél gyakoribb fogyasztásában rejlik a fogyás kulcsa.

Vajon valóban így van ez?

fogyokura-tippek
Létezhet olyan étel, amely az energiát nem beviszi, hanem elvonja?

Valóban léteznek negatív kalóriás ételek?

Először is tisztázzuk: az étel biztosítja számunkra az életet. Tehát az ételeket azért esszük, hogy energiát vigyünk be szervezetünkbe. Ha egy étel nem visz be energiát, hanem elvon, akkor azt nem is nevezhetjük ételnek. A fogyókúra tippek állítása tehát már itt meginog.

Így például vízzel is megtölthetjük a gyomrunkat, sőt ha az hideg, akkor még kalóriát is elvon. Azt azért nem ajánlom, hogy valaki hideg vízzel próbáljon fogyni, ez ugyanis megzavarja a gyomor működését, rontja a záróizmok funkcióját stb. Tehát több kárt tenne, mint hasznot.

Hogy ne intézzük el ennyivel, vesézzük ki egy kicsit jobban a kérdést.

Miért tévednek a fogyókúra tippek?

Avagy miért nem “eheted magad vékonyra”?

Az ételek szervezetünk számára hőt adnak. Ennek a mértékegysége a kalória, vagy kilokalória. Egy kilokalória egy liter víz hőmérsékletének 1 Celsius fokkal történő megemelésére elég.

Az ételek által biztosított hőnek, vagy energiának a mértéke tehát a kilokalória, amit a köznyelvben csak kalóriának nevezünk. A szénhidrátok és a fehérjék durván hasonló, míg a zsírok hozzájuk képest kétszer akkora mennyiségű energiát képesek szolgáltatni.

Ahhoz, hogy az ételeket megemésszük, ellenben energiát kell felhasználni, ezt hívjuk az ételek termikus hatásának, ami nagy átlagban az ételek által biztosított energia 10%-a. Ez az energia az emésztésre, a felszívódásra, a lebontásra, illetve a melléktermékek feldolgozására, kiürítésére fordítódik.

A zsírból bevitt energiának csupán 3%-a fordítódik emésztésre.

A zsírok termikus hatása a legkisebb: az általuk bevitt energiának csupán 3%-a. Vagyis ha zsírból viszünk be 100 Kcal energiát, akkor a fenti folyamatok mindössze 3 Kcal-t használnak fel. A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök termikus hatása 20% körül van, míg a fehérjéké a 30%-ot is elérheti.

Ha azonban a fogyókúra tippek által említett „negatív kalóriás ételekről” beszélünk, akkor a fenti értéknek 100% felett kellene lennie! Ez azt jelenti, hogy negatív kalóriás ételek nincsenek. Ha léteznének, nagyon éhesek lennénk tőlük… Akkor pedig már egyszerűbb, ha nem is eszünk.

A termikus hatást tehát nem lehet önmagában szemlélni. A rostok például emészthetetlen étel összetevők. Bélmozgást okoznak, tehát energiát használnak fel, ellenben nem valódi ételek. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy vizet tartanak a bélben, javítják az emésztést, serkentik a bélmozgást, és paradox módon lassítják a felszívódást. Ez utóbbi az egyik kulcs.

Energia raktározásra (vagyis hízásra) ugyanis a kiugró vércukor szintek ösztönzik a szervezetet. Ezt a cukrok, üdítők, fehér kenyerek, fehér liszt, fehér rizs (fehér mérgek) serkentik. Ezek kerülése elsődleges fontosságú, ugyanúgy, ahogy felszívódásuk lassítása is. A másik fontosabb szempont az anyagcsere fokozása, amit a szervezet a bevitt kalóriáktól függetlenül szabályoz, és számos hormonális, pszichés, mozgással összefüggő összetevője van.

Fogyókúra tippek közül ezt jegyezd meg: Ne dőlj be a csodadiétáknak!

Bár az elnevezés megtévesztő, mégis jó, ha gyakran fogyasztunk „negatív kalóriásnak” becézett ételeket, hiszen tényleg kevés bennük a kalória, magas rosttartalmuk miatt pedig felpörgetik az anyagcserét. 

fogyokura-tippek-fogyas-hasrol
Nem negatív kalóriásak, de azért egészségesek!

És ami a legfontosabb: ne dőljünk be rögtön a legújabb csodadiétáknak és alaptalan fogyókúra tippek százainak! Inkább koncentráljuk a helyes étkezésre. Kerüljük a magas vércukor-ingadozást okozó finomított szénhidrátokat, együnk sok rostot, lúgosítsunk, mozogjunk megfelelően.

Ha pedig még az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás ellenére se sikerül leadnod a felesleget? Akkor se ess pánikba, inkább olvasd el ezt a cikkünket és máris megismersz egy jobb alternatívát.

Dr. Gulyás Tamás
orvos, életmódszakértő

forever-slim-fogyas-kavitacios-zsirbontas

Neked melyik zsírbontás lehet eredményes?

Szakértői tanulmányunkból megtudhatod!

TOP

Neked ajánlott bejegyzések

kavitacios-zsirbontas-otthon
A kavitációs zsírbontás története

A kavitációs zsírbontás a kilencvenes években terjedt el, viszont a technológia gyökerei egészen az 1800-as évekig nyúlnak vissza. Izgalmas, fordulatokkal teli története az orvostudomány történetének

zsirleszivas-ara
Zsírleszívás ára – Mennyi az annyi?

Ha látványos, célzott fogyásról van szó, akkor bizonyára a zsírleszívás jut elsőre eszünkbe. Régi, megbízható technológia ez. Mégis, mennyi az annyi, mennyit fizetünk az álomalakért?

Tartalomjegyzék

Kategóriák

Kik vagyunk?

ultrahangos-zsirbontas-kezeles-fogyas

Több mint 12 éve minden napunkat annak szenteljük, hogy prémium készülékeinkkel valódi, változást hozzunk szépségápolási rutinodba! Velünk nem kell lemondanod a szalonok nyújtotta kezelésekről, hiszen minden általunk forgalmazott készülék a ma ismert leghatékonyabb technológiákat alkalmazza…

KÖVESS MINKET!

KIEMELT CIKK

Csatlakozz hozzánk!

Értesülj elsőként új bejegyzéseinkről!

Címkék